سیم کشی ساختمان یکی از مهم ترین و اصلی ترین بخش های هر سازه ای طی فرآیند ساخت و ساز می باشد. امروزه، به دلیل افزایش جمعیت و نیاز به رفع نیاز به مسکن، ساختمان سازی روز به روز در حال گسترش است. در این مطلب قصد داریم اطلاعاتی را در زمینه سیم کشی ساختمان به شما عزیزان ارائه دهیم.
آشنایی با سیم کشی ساختمان
پروژه سیم کشی ساختمان از زمان شروع مراحل ابتدایی ساخت ساختمان شروع می شود و همزمان با تکمیل این پروژه کامل تر می شود، در نهایت بعد از مرحله گچ کاری ساختمان و نصب کلید و پریزها و وصل کردن لامپ ها و تجهیزات مربوط به روشنایی و نورپردازی ساختمان به پایان می رسد.
معرفی انواع مختلف سیم کشی ساختمان
در حالت کلی، سیم کشی ساختمان به دو روش سیم کشی توکار و سیم کشی روکار تقسیم بندی می شود. انتخاب هریک از این روش ها به دو عامل کاربرد ساختمان و نوع پروژه بستگی دارد. در این بخش به صورت مختصر به توضیح هریک از این روش ها می پردازیم.
سیم کشی ساختمان به روش روکار چگونه انجام می شود؟
در سیم کشی ساختمان به روش روکار، عملیات سیم کشی بعد از اتمام تمامی مراحل ساخت و ساز انجام می شود. در این روش بعد از اجرای گچ کاری، پروسه برقکاری ساختمان را آغاز می کنند. بعد از اجرای برق کشی برای اینکه سیم های برقی که روی دیوار قرار گرفته اند بر نمای ظاهری و زیبایی واحدها تاثیر بدی نداشته باشند، روی آنها را با استفاده از لوله های روکار یا داکت می پوشانند.
یک برقکار ساختمان برای برقکاری روکار باید به تمامی جوانب فنی برقکشی از جمله مواردی نظیر حفظ زیبایی ساختمان مسلط باشد و به این ترتیب می توان اطمینان حاصل کرد که این امر با کیفیت هرچه تمام تر استفاده خواهد افتاد.
یکی از مزایای سیم کشی به روش روکار این است که در صورت بروز مشکل در سیستم برق کشی ساختمان، به دلیل قرار گرفتن آنها روی دیوار عیب یابی و رفع مشکل پیش آمده در مقایسه با سیم کشی به روش توکار آسان تر انجام می شود.
به عنوان یکی از معایب موجود در این روش می توان به ذکر این نکته پرداخت که به دلیل نصب سیم ها روی کار احتمال آسیب دیدگی آنها، برق گرفتگی و اتصالی کردن سیم ها که ممکن است منجر به آتش سوزی شود، زیاد است.
امروزه به دلیل پیشرفت ابزار مربوط به برق کشی و توسعه تجهیزات، استفاده از این روش در سیم کشی ساختمان تقریبا منسوخ شده و غالبا از سیم کشی به روش توکار استقبال و استفاده بیشتری می شود.
سیم کشی ساختمان به روش توکار چگونه انجام می شود؟
همانطور که از اسم این روش مشخص است، در سیم کشی ساختمان به روش توکار، سیم های برق از داخل لوله هایی که در طی مراحل ساخت و ساز درون کف، دیوارها یا کف تعبیه شده اند، عبور داده می شود. روش توکار به سه صورت انجام می گردد که شامل موارد زیر می شود:
سیم کشی توکار با استفاده از جعبه تقسیم
استفاده از جعبه تقسیم برای سیم کشی به روش توکار در گذشته بسیار مرسوم بوده و امروزه با وجود روش های آسان تر تقریبا منسوخ شده است. در این روش در فاصله معینی از سقف و کلید و پریزها یک جعبه تقسیم قرار می گیرد که این جعبه تقسیم در فرآیند سیستم برق رسانی ساختمان وظیفه سیم به لامپ ها و کلید پریزها را برعهده دارد.
سیم کشی توکار با استفاده از جعبه کلید و پریز
در سیم کشی توکار با استفاده از کلید و پریز جعبه کلید و پریز در داخل فضایی که درون دیوار تعبیه شده است، قرار می گیرد. از مزایای این روش می توان به این نکته اشاره کرد که در صورت بروز مشکل، دسترسی به سیم ها جهت رفع عیب ایجاد شده راحت است؛ به همین دلیل می باشد که به کارگیری از این روش بسیار مورد استقبال قرار گرفته است.
سیم کشی توکار با استفاده از جعبه فیوز
در این روش برق قسمت های مختلف ساختمان را می توان به وسیله جعبه فیوز تنظیم و کنترل نمود. در سیم کشی توکار با استفاده از جعبه تقسیم، از هر بخشی یک سیم مجزا به داخل جعبه فیوز کشیده می شود و به همین دلیل است که عیب یابی در این روش در مقایسه با سایرین بسیار راحت تر و آسان تر است.
مراحل برق کشی ساختمان چگونه انجام می شود؟
برق کشی ساختمان پروسه ای طولانی می باشد که از آغاز پروژه ساخت و ساز تا انتهای آن ادامه دارد و تکمیل آن به صورت گام به گام انجام می شود. مراحل برق کشی ساختمان شامل موارد زیر می باشد:
- رسم نقشه ساختمان و اجرای آن طبق نقشه
- استفاده از خط تراز جهت تعیین نمودن محل قرارگیری کاید و پریزها
- کنده کاری جهت جایگذاری کلیدها و پریزها
- نصب قوطی های مخصوص کلید و پریز بر روی دیوار
- کار گذاشتن لوله هایی که سیم ها از داخل آنها عبور می کنند
- سیم کشی بخش های مختلف واحدهای ساختمان
- نصب کلید و پریزها و تمامی تجهیزات مربوط به روشنایی ساختمان
در سیم کشی ساختمان به چه نکات ایمنی باید توجه کنیم؟
به دلیل اینکه سیم کشی ساختمان از اصلی ترین بخش های خدمات برقی به شمار می رود و در صورتی که با دقت انجام نشود می تواند خسارت های جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد، در نتیجه نیاز است که در هنگام برق کشی ساختمان به رعایت اصول و قواعد گفته شده در این قسمت بپردازیم.
- تحت هیچ شرایطی از لوله ها و قوطی های شکسته در سیستم برق کشی استفاده نکنید.
- پروژه سیم کشی را براساس استانداردهای تعیین شده انجام دهید.
- دقت کنید که نحوه نصب لامپ ها دارای نظم خاصی باشند.
- سیم هایی که کارایی مختلفی دارند را داخل لوله های مشترک قرار ندهید.
- در محیط هایی که با آب در تماس هستند حتما از لوازم و تجهیزات ضدآب استفاده نمایید.
- از سالم بودن سیم اطمینان حاصل نمایید.
اهمیت ایمنی در سیم کشی ساختمان
سیم کشی ساختمان امری تخصصی است که باید با در نظر گرفتن نکات و قواعد اصولی و همچنین توسط افراد حرفه ای و متخصص انجام گیرد. در صورتی که در سیستم برق کشی ساختمان نکات ایمنی رعایت نشود، ممکن است خسارت های جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد که رفاه و آسایش ساکنین ساختمان را مختل می سازد در نتیجه باید دقت کنید که عملیات سیم کشی ساختمان را به دست افراد متخصص بسپاریم. شرکت فنی و مهندسی تهویه گستر راگا که دارنده گرید تاسیسات مکانیکی و برقی از سازمان برنامه و بودجه می باشد با بهره گیری از سرویسکاران در تمامی نقاط تهران و به صورت 24 ساعته آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می باشد.