کلید و پریز از المانهای بسیار ضروری هستند که در تمام منازل مسکونی، ساختمانخای اداری، راهروها و … مورد استفاده قرار میگیرند. شاید برای شما هم پیش آمده باشد که کلید یا پریز منزلتان دچار شکستگی یا آسیب شده و نیاز به تعویض دارد. عوض کردن کلید و پریز به شرط رعایت نکات ایمنی بسیار ساده و راحت است و در کمترین زمان ممکن انجام میشود. در ادامه روش آسان تعویض کلید و پریز را به شما آموزش میدهیم.
اگر به اصول برق کاری آشنا نیستید بهتر است از عوض کردن کلید پریز صرف نظر کنید زیرا ممکن است زیانهای جبران ناپذیری برای شما به همراه داشته باشد. اما در صورتی که تا حدودی با قوانین و قواعد برق کاری آشنا هستید به راحتی میتوانید این کار را در منزل انجام دهید.
از آنجایی که بسیاری از شما عزیزان در زمان خرید کلید و پریز ایرانی و یا کلید پریز خارجی در مورد نحوه تعویض این لوازم الکتریکی سوالاتی داشته اید، بر آن شدیم تا این آموزش را برای شما تهیه کنیم.
مراحل تعویض کلید و پریزها
قطع برق
اولین و مهمترین مرحله برای تعویض کلید و پریز قطع کردن برق است. قطع کردن کامل فیوز برق از هر گونه برق گرفتگی در حین کار جلوگیری میکند. بعد از قطع فیوز حتما به وسیله فازمتر جریان برق را کنترل کرده و مطمئن شوید برق قطع شده است.
باز کردن روکش کلید یا پریز
مرحله بعد باز کردن روکش کلید و پریز است. در مدلهای قدیمی تنها یک روکش به وسیله یک یا دو عدد پیچ کوچک بر روی کلید یا پریز قرار گرفته است که با باز کردن آن روکش جدا میشود. در مدلهای جدیدتر روکشها به صورت فشاری قرار داده شده و بدون باز و بسته هیچ پیچی تنها با فشار یک پیچ گوشتی جدا میشود. البته مدلهایی بسیار متنوعی امروزه در بازار وجود دارد که با نگاه کردن به راحتی میتوان متوجه نحوه باز شدن روکش شد.
جدا کردن مغزی اصلی کلید یا پریز
مرحله بعد در تعویض کلید و پریز از باز کردن روکش جدا کردن مغزی اصلی است. سیمهای برق به این مغزی متصل شده و باعث اتصال آن میشوند. ابتدا باید پیچهای مغزی را باز کنید، سپس با باز کردن سیمهای برق مغزی را جدا کنید. در این مرحله بهتر است نحوه اتصال سیمها به پریز را یادداشت کرده یا به وسیله گوشی خود از آن عکس بگیرید تا نحوه اتصال آنها را فراموش نکنید.
باز کردن سیمها
همان طور که گفته شد برای تعویض پریز و کلید بعد از باز کردن پیچهای مغزی باید سیمها را به روش گفته باز کنید تا مغزی و سیمها از یکدیگر جدا شوند. در این مرحله اگر احساس کردید سیمهای برق فرسوده شده برای جلوگیری از قطع شدن یا خطرات احتمالی بهتر است سیم کشی را عوض کنید. در صورت سالم بودن میتوانید از همین سیمهای قدیمی استفاده کنید.
اتصال مغزی جدید
در این مرحله مغزی کلید و پریز جدید را در محل خود قرار دهید. ابتدا سیمها را به همان ترتیبی که جدا کردید متصل کنید. سپس مغزی را در جای خود قرار داده و پیچهای آن را محکم کنید.
قرار دادن روپوش جدید
در این مرحله از تعویض کلید و پریز روپوش کلید و پریز جدید را قرار دهید. اگر از مدلهای قدیمی است پیچهای آن را محکم کنید در غیر این صورت با فشار دست آن را در جای خود ثابت کنید.
تست برق
بعد از تعویض پریز و کلید به صورت کامل باید برق کلید و پریز را تست کنید. فیوز برق را متصل کرده و با استفاده از فازمتر جریان برق پریز را بررسی کنید. برای تست برق کلید نیز کافی است آن را خاموش روشن کرده و ببینید لامپ اتصالی روشن میشود یا خیر. اگر جریان برق برقرار نباشد باید مراحل را دوباره تکرار کرده و سیمهای اتصالی را به طور کامل بررسی کنید.
همان طور که دیدید این کار به سادگی انجام میشود اما اگر به برق کار دسترسی دارید بهتر است از او بخواهید این کار را برای شما انجام دهد. به این صورت کار را به صورت کاملا اصولی برای شما انجام داده و هیچ خطری شما را تهدید نمیکند.
استاندارد نصب کلید و پریز
اگر برای اولین بار قصد نصب کلید و پریز دارید حتما باید نکات ایمنی و استانداردهای لازم را رعایت کنید. قبل از هر کار باید فیوز برق را به طور کامل قطع کنید. از لباسهای ایمنی و وسایل برقی ایمن برای تست قسمتهای مختلف استفاده کنید و هرگز هنگام عوض کردن کلید پریز سیمها را برای اتصال به مغزی نکشید.
آیا می توانید تعویض کلید پریز را خودتان انجام دهید؟
استانداردهای برقکاری ساختمان فراتر از تشخیص فاز و نول است و حتما به علم و تجربه کافی در این زمینه نیاز دارد. اگر برای برق کشی ساختمان و تعویض کلید و پریز از افراد بی تجربه کمک بگیرید با مشکل روبرو شده و به زودی مجبور به تعویض تمام سیم کشی میشوید. کلید و پریزها باید در ارتفاع مشخصی نصب شوند. این ارتفاع با توجه به محل نصب متفاوت است. همچنین فاصله آنها از یکدیگر و از وسایلی مانند بخاری، شوفاژ و … نیز بسیار مهم است. بهتر است در محلهایی مانند حمام یا سرویس بهداشتی از نصب و کلید و پریز خودداری کنید و یا المانهای دارای محافظ رطوبت مناسب این محلهای استفاده کنید.
در تهیه مطلبی که در مورد تعویض کلید و پریز مطالعه کردید، از مطالبی در وب سایت های دامیز، دی آی وای و دا اسپورز استفاده شده است.